LES 5 MIRADES
Des de la Mentoria Transformacional s’aborda la relació amb la persona o organització des de la premissa de ser única i irrepetible i, per tant, tot serà i es farà a la carta i des de cinc mirades fonamentals.
AUTOCONEIXEMENT
Una proposta que explora, a partir de l’experiència pròpia com a premissa, la dignitat de l’ésser humà i el seu potencial creatiu, la seva triple qualitat intel·lectual, afectiva i pràctica.
Una invitació a l’Autoconeixement, veure el que hi ha de veritat en el moment present, preguntar-nos per la nostra veritable Identitat, i treure’ns de damunt allò que NO som (personatge), més enllà de confondre’ns i identificar-nos amb objectes, idees o circumstàncies que vivim però que són succedanis i productes d’aquesta identitat, però no som nosaltres. Recuperar-nos a nosaltres mateixos, observar la vida mecànica i autòmat que portem i adonar-nos del potencial d’Intel·ligència, Amor i Energia que som i viure des d’aquí, que no és poc.
VALORS
Aquest enfocament de la Mentoria Transformacional tracta de descobrir i observar els Valors que guien el nostre Propòsit de vida o d’organització i el seu Sentit. D’adonar-nos del dolor i estrès que ens genera quan els oblidem o passen a segon terme i de com ens recuperem i reconnectem amb la Vida quan tornen a ser la nostra brúixola.
Igual que les altres quatre mirades o enfocaments, és aplicable tant a persones de manera individual, com a organitzacions, parelles, unitats familiars, empreses, col·lectius, etc.
ENFOCAMENT CENTRAT EN SOLUCIONS
Adoptarem un enfocament centrat en les solucions (Escola de Milwaukee). Acostumem a observar els problemes i podem arribar a entendre’ls però no sempre trobem la solució. Aquest enfocament és una manera particular de mirar l’ésser humà, una actitud i tècnica molt diferents.
Es veu a les persones com a éssers dotats de recursos i amb el potencial de millorar el seu estat i relacions, i de superar les seves dificultats. Es tracta d’empoderar a la persona, tot indagant en recursos del present, mirant excepcions del present o passat on el problema no hi és, i en recursos futurs.
“Podem saber què és millor, sense saber què és el bo” (Steve de Shazer)
INDAGACIÓ APRECIATIVA
La Indagació Apreciativa és un mètode basat en la psicologia positiva i la construcció social de la realitat amb una gestió basada en les fortaleses, siguin d’una persona, d’una parella, d’un nucli familiar, d’una organització, d’una empresa, d’un equip, etc. És una manera de connectar amb el nostre nucli vital, les nostres aspiracions, punts forts i experiències cim.
Es tracta de fer un pas més enllà de la gestió basada en les deficiències, en la cerca de culpables i la tendència a fixar-nos en els errors, i centrar-nos en el seu lloc a reduir-los i trobar solucions.
TRIFORMACIÓ SOCIAL
La Triformació Social és una proposta inspiradora que Rudolf Steiner proposava fa més de 100 anys, i avui dia ens explica el perquè del fracàs de la Humanitat en els àmbits de la llibertat, la igualtat i la fraternitat / associativitat.
Des de la reflexió profunda i la constatació pràctica que com a éssers humans som únics, iguals i diferents podem abordar les 3 experiències primàries que conformen l’Organisme Social (societat): Cultura, Política / Dret i Economia.
Si volem una societat en harmonia i salut social és fonamental que aquesta diferència es pugui expressar. El fet de ser únics (diferents) és el que ens condueix al concepte de llibertat en tot allò no material, l’Esfera Cultural (cultura, religió, ciència, educació, salut, etc.). El sistema ha de permetre i fomentar que cada persona sigui ella mateixa i allunyar-nos de la uniformització que ens nega. Quan no es permet la llibertat hi ha conflicte.
Únics però iguals quant a drets: Esfera de la Política / Dret. Els privilegis donen problemes. Aquesta esfera només hauria de garantir la pau i els drets humans davant de la llei.
Únics, iguals però diferents en les nostres circumstàncies i fruit de les quals ens relacionem i podem arribar a acords. Aquesta diferència només pot ser harmònica des de l’Esfera de l’Economia i des de la premissa clara que tots/as som éssers necessitats/as. Ningú pot ser autosuficient. Som éssers diferents, tenim els mateixos drets, però som éssers necessitats, ens necessitem els uns als altres. Aquí es fa necessària la Fraternitat / Associativitat.
Quan una esfera s’immisceix en alguna de les altres dues esferes apareixen les perversions del sistema i els conflictes en la Humanitat.